Το ΕΛΚΑΚ χαρτογραφεί το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας, καταγράφοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές του εγχώριου δυναμικού. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν ως μέλη του οικοσυστήματος παρέχοντας πληρέστερη εικόνα στο ΕΛΚΑΚ για τις πραγματικές δυνατότητες της Χώρας σε τεχνολογικούς τομείς ενδιαφέροντος, κατά την αξιολόγηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα.
Τα καταγεγραμμένα μέλη του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας θα λαμβάνουν μεγαλύτερη ορατότητα στις δραστηριότητες του ΕΛΚΑΚ, πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδοτικά εργαλεία, και θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
(1) Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση συμμετοχής στη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας;
Η πρόσκληση απευθύνεται σε ελληνικές επιχειρήσεις παντός μεγέθους (start-ups, Scale-ups, SMEs, εδραιωμένες εταιρίες κτλ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους τεχνολογικούς τομείς ενδιαφέροντος μας, καθώς και Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα.
(2) Ποιοι είναι οι τεχνολογικοί τομείς ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ:
- Πλατφόρμες και Ολοκληρωμένα Συστήματα: Αφορά στη σχεδίαση, τροποποίηση, εξοπλισμό και κατασκευή οχημάτων και σκαφών με εκμετάλλευση καινοτόμων υλικών/εφαρμογών/τεχνικών ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες λειτουργικές απαιτήσεις που θέτει ο επιχειρησιακός χρήστης. Περιλαμβάνει και την στόχευση κατασκευής εθνικού πλοίου μέσα από σταδιακά ρεαλιστικά βήματα.
- Μη Επανδρωμένα Συστήματα και αντιμετώπισή τους: Η επιλογή ενός τομέα για την ένταξη του συνόλου των προγραμμάτων μη επανδρωμένων και της αντιμετώπισής τους έγινε με βάση την αναγνώριση της διάχυσης των επιμέρους τεχνολογιών από την μία κατηγορία στην άλλη (π.χ. αυτονομία, ναυτιλία, αισθητήρες) και την άρρηκτη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και αντιμετώπισής τους. Η εκμετάλλευση των μη επανδρωμένων συστημάτων σε ευρύ φάσμα εφαρμογών συνδέει διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για το χρήστη.
- Επίγνωση περιβάλλοντος, Επιτήρηση, Διοίκηση Έλεγχος (C2), Στοχοποίηση: Η αναζήτηση καινοτομίας σε όλο το φάσμα από την επίγνωση περιβάλλοντος μέχρι και τη στοχοποίηση είναι δομημένη πάνω στην αναλλοίωτη βασική επιχειρησιακή λογική. Ειδικά, στο θαλάσσιο περιβάλλον, αποτελεί τομέα ο οποίος παρέχει σημαντικές ευκαιρίες εφαρμογής καινοτομιών διττής χρήσης, ενώ η σαφής ένταξη του C2 διευκολύνει την ένταξη της απαίτησης στη λογική της απόκτησης πλεονεκτήματος μέσω της επικράτησης έναντι του αντιπάλου πριν καν εφαρμοσθούν effectors. Σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου τομέα αποτελούν και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν τις λειτουργίες αυτές.
- Όπλα και Πυρομαχικά: Αφορά στο σύνολο των απαιτήσεων ανάπτυξης και υποστήριξης πυρομαχικών και όπλων με χαρακτηριστικά που προσδίδουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Σε αυτόν τον τομέα εντάσσονται και effectors ανεξαρτήτως πεδίου (domain) αναφοράς (π.χ. effectors ΗΠ).
- Συστήματα Πρόωσης και Ενέργειας: Αποτελεί τομέα καινοτομίας με προφανείς ωφέλειες από τη διττή χρήση. Επέκταση αυτονομίας, μείωση κόστους λογιστικής υποστήριξης, προστασία κατά τη λειτουργία από δυσμενή φαινόμενα είναι ενδεικτικές θεματικές αναζήτησης ωφέλειας.
- Συστήματα Πληροφορικής, Επικοινωνιών Κυβερνοασφάλειας: Σε αυτόν τον τομέα εντάσσονται οι δραστηριότητες για την ενίσχυση της ικανότητας αξιόπιστης ασφαλούς και ταχείας επικοινωνίας μαζί με την κυβερνοασφάλεια.
- Διοικητική Μέριμνα και Επιχειρησιακή Υποστήριξη: Λαμβάνοντας υπόψη τον κρίσιμο παράγοντα της διοικητικής μέριμνας στις επιχειρήσεις και τα ελλείματα που καταγράφονται, υφίσταται σημαντικό περιθώριο εφαρμογής καινοτομίας. Έξυπνες λύσεις logistics, βελτιστοποίηση διαδικασιών συντήρησης, ικανότητα κατασκευής απαρτίων στο πεδίο αποτελούν ενδεχόμενες αναζητήσεις.
- Συστήματα Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών: Η πραγματικότητα των υβριδικών απειλών αναδεικνύει σε κρίσιμο παράγοντα την προστασία κρίσιμων υποδομών. Αποτελεί ευρύ πεδίο εντός του οποίου αναγνωρίζεται περιθώριο αύξησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας προστασίας στους τομείς της πρόληψης, του εντοπισμού, της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης απειλών.
- Επιχειρησιακή Οργάνωση, Δόγματα Τακτικές: Δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων στο πεδίο χωρίς τη συστηματική ανάπτυξη αντίστοιχων τακτικών. Η πρόβλεψη εστιασμένων δράσεων πειραματισμού και η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει η πρόοδος σε τεχνολογία προσομοιώσεων είναι απαραίτητο στοιχείο ενίσχυσης της επιχειρησιακής μας ικανότητας. Η διεθνής εμπειρία αναδεικνύει τη χρηματοδότηση της έρευνας σε θέματα επιχειρησιακής οργάνωσης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο καθώς και την αξιοποίηση έξυπνων εργαλείων δοκιμών και πειραματισμού ως σημαντικά στοιχεία ταχείας μεταφοράς στο πεδίο της ωφέλειας από την πρόσκτηση καινοτόμων μέσων.
- Ενίσχυση Ανθεκτικότητας και Οργάνωση Ανθρώπινου Δυναμικού: Χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα και με δεδομένα τα υφιστάμενα προβλήματα στελέχωσης και τους δημογραφικούς δείκτες, είναι απαραίτητη η αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων. Έρευνα επί της ενίσχυσης της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της εκπαιδευτικής λειτουργίας και η αναζήτηση καινοτόμων μορφών οργάνωσης ώστε να εξυπηρετείται το επιχειρησιακό αποτέλεσμα αποτελούν τομείς με μικρό κόστος αλλά δεν τυχαίνουν της κατάλληλης ιεράρχησης. Η αξιοποίηση πόρων αναζήτησης καινοτομίας στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να έχει σημαντική επιστροφή στην επένδυση. Παράλληλα, η ανάπτυξη των βιοτεχνολογιών επιτρέπει την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων προς ενίσχυση της ανθρώπινης ικανότητας.
- Αισθητήρες (ενεργητικοί-παθητικοί): Οι αισθητήρες αποτελούν κρίσιμο τομέα αμυντικής καινοτομίας, επιτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό, την επιτήρηση και την ανάλυση δεδομένων πεδίου μάχης. Διακρίνονται σε ενεργητικούς (που εκπέμπουν σήματα, όπως ραντάρ και σόναρ) και παθητικούς (που ανιχνεύουν εκπομπές, όπως υπέρυθρες κάμερες και ραδιοσυχνότητες).Οι ενεργητικοί αισθητήρες παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για στόχους, αλλά μπορεί να αποκαλύψουν τη θέση του στόχου. Αντίθετα, οι παθητικοί αισθητήρες επιτρέπουν την ηλεκτρονική επιτήρηση, αποκάλυψη και αναγνώριση του στόχου. Στη σύγχρονη άμυνα, οι αισθητήρες ενσωματώνονται σε drones, δορυφόρους, πυραυλικά συστήματα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενισχύοντας τη λήψη αποφάσεων και την ακρίβεια επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και edge computing βελτιώνει την ανάλυση αισθητηριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας στρατηγικό πλεονέκτημα.
(3) Προστασία Δεδομένων
H επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διέπεται από το ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ήτοι τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, τη σχετική νομολογία του ΔΕΕ, το ν.4624/2019, όπως ισχύει καθώς και τις πράξεις (Αποφάσεις, Οδηγίες, Κατευθυντήριες Γραμμές) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής από κοινού αποκαλούμενα ως «Υφιστάμενη Νομοθεσία»)